sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Penkkipunnerruksia ja arkirealismia

Pasi Pekkola: Unelmansieppaaja. Otava: 2013. 343 sivua.

Takakansitekstin perusteella kuvittelin lukevani kirjan, joka kertoo kirjallisuudenopiskelija Roosasta, jolla on poikaongelmia. No, ei se mennytkään niin kuin kuvittelin. Löysin itseni lukemasta sormet testosteronista limaisina urheiludraamaa, jonka henkilöhahmot ovat laskelmoivia, toisiaan hyväksikäyttäviä julmureita. 

Pasi Pekkola avaa lukutoukille urheilijan arkea.
Henkilökuvaus on onnistunutta, sillä on verrattain kiinnostavaa lukea kaunokirjallista teosta, jossa jokainen ihmisen valinta ja teko esitetään hyötysuhteessa johonkin toiseen asiaan. Ihan sama onko kyseessä lääkärin moraali, lapsen hankinta, perheen ja ystävien luottamus... mikään ei ole pyhää. Henkilöhahmot ovat enimmäkseen julmia oman edun tavoittelijoita hyvin uskottavalla tavalla.

Pasi Pekkolan esikoisromaanin tapahtumat lähtevät liikkeelle kirjailijan kuolemasta. Tästä alkaa tapahtumasarja, jossa toisilleen entuudestaan tuntemattomat päähenkilöt joutuvat erilaisilla tavoilla osaksi toistensa elämiä. Roosan elämää hallitsevat ihmissuhteet ja rakkaus (tietenkin, onhan hän nainen). Aki pumppaa rautaa ja haluaa olla maailman vahvin mies. Tapio tarttuu herkästi pulloon, koska elämä on kohdellut häntä kaltoin, sillä hän joutui lopettamaan ammattilaiskoripalloilijan uransa loukkaantumisen takia. Kirjailijan kuolemaan he kaikki liittyvät eri rooleissa: yksi hoitaa kirjailijaa mielisairaalassa, toinen on hänen lapsuudenystävänsä ja kolmas näkee läheltä kirjailijan kuoleman. 

Pekkolan romaani kertoo kiinnostavan tarinan miehisestä urheilumaailmasta, ja näyttää pelikenttien fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset paineet raadollisena. Miehisyyden mitta on fyysinen voima ja kestävyys. Lääkkeiden tai kasvuhormonien ynnä muiden douppien käyttäminen on sääntö eikä poikkeus, ja rehellisin keinoin ei ole kukaan ennenkään pärjännyt. 

Lisään teoksen Kirjan vuoden lukuhaasteen kohtaan 48. Kirja joka kertoo henkilöstä, joka on eri sukupuolta kuin sinä, koska tulkintani mukaan päähenkilöksi lukeutuva Roosa ja pienemmissä osissa olevat naishahmot toimiva kirjassa lähinnä objekteina, joita tarvitaan ohjaamaan ja tukemaan mieshenkilöiden toimintaa.

2 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Teen samaa lukuhaastetta, ja mietin, mikä olisi sopiva tuohon kohtaan. Moni kirja tietysti kertoo miehistä, mutta olisi hauska lukuhaasteen myötä sukeltaa ihan itselleen vieraaseen maailmaan.

    VastaaPoista
  2. Sepä se! Valitsin kirjan tähän kohtaan juuri siksi, että se kuvasi minulle outoa ja vierasta maailmaa, joka on erittäin sukupuolittuneesti rakentunut kulttuurissamme. Tekisi melkein mieli lukea lisää miesten kirjoittamia urheilu-kirjoja, jos sellaisia on olemassa.

    VastaaPoista